Следвайте Гласове в Телеграм Преди евровота: Българите с най-голямо доверие към

...
Следвайте Гласове в Телеграм Преди евровота: Българите с най-голямо доверие към
Коментари Харесай

Българите с най-голямо доверие към Йончева, Станишев и Джамбазки сред настоящите евродепутати

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Преди евровота: Българите с най-голямо доверие към Йончева, Станишев и Джамбазки измежду актуалните евродепутати. Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от СОВА ХАРИС по поръчка на Агенция «КРОСС» в интервала 9 - 12 април 2024 година измежду 800 български жители. Изследването е осъществено по метода на стандартизираното телефонно изявление.

Резултатите от сегашното проучване демонстрират, че геополитическата турболенция сега разклаща и ориентацията на забележителна част от българските жители. Според една трета от нашата общност, Европейският Съюз е от изключителна значимост за България. Друга една трета считат, че Европейски Съюз не е от значително значение, а към 15% са тези, които смятат, че съюзът не е значим за нас. Същевременно 19% нямат несъмнено мнение.

Изборите за Европейски парламент са непосреден мотив да осмислим наличието си в клуба на най-развитите общества в света. Имаме съображение да се съмняваме, че предизборната полемика ще доближи до основна дълбочина, с цел да очертае дълготрайна вероятност за дълготрайна интеграция към развитите демокрации. Опасенията са, че популистските деструкции и тайните компроматни акции ще надделеят. Поне към този момент не се обрисува ясно изразен политически индивид, който да изведе разговора в градивна повърхност.

Значението на наличието на България във значимите формати на Европейски Съюз не е осъзнато от обилни публични пластове. Задълбочаването на интеграцията в Шенген, Еврозоната, в региона на защитата и сигурността и опазването на външните граници би трябвало да се извърши съгласно малко повече от една трета от гласоподавателите у нас (36,5%). Почти толкоз са и тези, които не са съгласни с това изказване (38,0%). Друга една четвърт (25,6%) не показват съответно мнение.

Когато става въпрос за съблюдаване на публичния ред, за веществен разцвет, за битка с корупцията, тогава всички са съгласни. Но като общество не сме уверени, че тези неща са постижими за нас посредством интеграцията със страните, които в огромна степен към този момент са ги постигнали. Очевидно някъде се губи връзката с политическото ни посланичество в Европа.

Авторитетът на водещите ни политици в Европа е от значително значение. Според резултатите от изследването се открояват три имена. На първо място е някогашният еврокомисар Мария Габриел (12,9%). Втори е дългогодишният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов (11,9%). Близо до тях е досегашният водач на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев (10,2%). Забележимо е наличието още на президента Румен Радев (8,7%), на водача на „ Продължаваме промяната " Кирил Петков (7,9%) и на финансиста Симеон Дянков (5,0%). Посочени са също Елена Йончева, Ангел Джамбазки и Асен Василев (с по 4,5%).

Десятката се добавя от Кристалина Георгиева с 3,7%. Прави усещане, че по-голямата част от тези персони не са представители в Европейския парламент. Вследствие на активността в Европарламента най-голямо доверие българските жители имат на Елена Йончева (30,5%) и Сергей Станишев (26,5%). За резултата на Елена Йончева евентуално спомага персоналната й биография на проверяващ публицист и акциите, в която тя взимаше ефективно присъединяване. Бившият водач на социалистите успяваше да пречупи през българските ползи някои от най-наболелите и значими въпроси, като демографията, неравенствата, обществените трансформации, „ зелената " договорка и други.

Това очевидно не е останало незабелязно, а решенията по доста от тези тематики не престават да стоят отворени. Третото място по степен на доверие заема Ангел Джамбазки с 24,0%. Неговата интензивност по Македонския въпрос и битката с незаконната миграция са впечатлили една четвърт от пълнолетните жители у нас. На четвърто място е другият предствител на Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков (16,1%).

Трябва да подчертаем, че тук с изключение на следваната сходна патриотична линия, при оценките сигурно има значение и биографичната му обвързанист в региона на културата. Значима степен на утвърждение получават още Иво Христов (12,9%), Радан Кънев (9,9%), Асим Адемов (7,7%), Емил Радев (7,4%). Вероятно за оценката за тях забележителна роля е изиграла партийната им обязаност. За останалите представители на България в Европейския парламент през отминаващия мандат можем да кажем, че не са успяли да засвидетелстват успеваемостта на своята активност пред по-широката аудитория у нас.


Лявото политическо посланичество в страната минава през развой на накъсване, каквото наблюдавахме преди към 25 години в десния политически полюс. Българска социалистическа партия от плуралистичен обединител на разнородни политически течения се трансформира в мощно централизирана партия с стеснен закостенял профил. Това я сведе до твърдо електорално ядро, което съставлява към една четвърт от хората с леви убеждения. Необходимост от нов ляв политически план виждат 23,3% от гласоподавателите.

Очевидно е, че и на тези избори няма да има подготвеност за реализацията му. Риторичен е въпросът дали това въобще е допустимо. За хората, които считат, че има потребност от подобен план, водещи фигури в него би трябвало да са Румен Радев (7,4%), Сергей Станишев (4,4%); Елена Йончева и Ваня Григорова (по 3,2%); Костадин Паскалев, Мая Манолова, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова (по 2,1%).

Инфо: cross.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР